2009. november 30., hétfő

Gigi 2éves

Gigi ma lett 2 éves.
Pipponak megtartjuk rendszeresen a születésnapját, mert Dugóval egy napon született és persze ő is kap mindig szülinapi ajándékot.
Ezért hát Gigit is meg kell köszönteni, ez így igazságos.
Kapott kis tortácskát, baconos juti falatokat és kedvenc csokis műcsontját. Volt nagy örömködés!
A csákó nem aratott akkora sikert -)))
















2009. november 29., vasárnap

Advent

Advent vasárnapja van. Meggyújtjuk az első gyertyát  a koszorún.


Mára sikerült elkészítenem a koszorúkat, azoknak akiknek szántam.

Saját





és a többi







Mil&Ti saját készítésű adventi koszorúja

2009. november 23., hétfő

Ajándék ötlet 3

Baileys készítése házilag. Tipikus női ital, tehát nőknek ajánlom, vagy akár be lehet dobni, ha összejön pár csaj traccspartira. Szép régi üvegben, kicsit felcicomázva, tök jól nézhet ki. Még csatos üvegben is el tudom képzelni.



Már többször csináltam, különböző recepteket kipróbáltam, de nekem az alábbi vált be a legjobban. Nálunk csak saját fogyasztásra készul és igen hamar elfogy.

Kell hozzá:
- 5dl tartós tejszin
- 2 zacsi cappuccino por, bármilyen ízben. Szerintem az olasz a legjobb, biztos finom más fajta is, de én olasz mániás vagyok  A változatosság kedvéért, most hármat vettem,mogyorós, csokis és tejszin ízben . Összekevertem az ízeket. és kb  1.5 zacskónyit használtam fel
- 1 tubus süritett tej
- barnacukor izlés szerint
- vanilia kivonat, (helyette lehet vanilia cukor is)
- 2-3 deci vodka, vagy rum, (esetleg whisky, de akkor túl karakteres az íze)

A tejszin felét felmelegítem, hogy a cappuccino feloldodjon benne. Jó simára kikeverem. Mehet bele a cukor a vanilia, a maradék tejszin, a sűritett tej. Szép, sűrű krémesre összedolgozom és belelöttyintem a 3dl vodkát.
Üvegbe töltöm és a hűtőben hagyom összeérni. Ebből az adagból, kb 1l lesz.
Hűtőben addig tartható el, amig a tejszin és s.tej szavatossága lejár.

Pont ma kérdezte egyik kolleganőm, mennyibe kerűl ez az adag? Elkezdtem számolni, de aztán rájöttem, én minden hozzávalót, nagyon akciós áron vettem.
De akáhogy is számolom, nem kerülhet 1000 ft-ba.  Nagyon finom, selymes itóka.
Egészségünkre!


2009. november 22., vasárnap

Dolgos vasárnap

A mai napom nagyon hasznosan, háztartási munkával telt. Nekiestem a konyhának és alaposan kitakarítottam  Az egész konyhát végig zsíroldóztam. A mikrót, a sütőt, a tűzhelyet, a szagelszívóval és a csempéket. Muszáj hétvégén csinálni, mert amikor du hazaérek a munkából, olyan hamar besötétedik és nem olyan jól látszanak azok az utálatos,sárga kis pöttyök, ami a főzésnél keletkezik mindenen és csak erős zsíroldó és sikálás tünteti el. És mivel én sokat vagyok a konyhában, gyakran kell ezt a ganyé munkát elvégezni .Persze a megszokott állandó munkák mellett, mosás, főzés, takarítás,stb

A kutyáknál is nagy generál volt, kivéve a fürdés, arra már nem maradt energiám. De az még  úgy is ráér.
Pihenni is kell, elvégre azért vóna a hétvége. Tudnám értékelni, ha a péntek, vagy a hétfó is hétvége lenne.
A nőknél bevezetném,én így diszkriminálnám magunkat.



Megmutatom én is a karácsonyi kaktuszom, most kezdett el virágozni
 Lassan a mikulásvirágot is megveszem.Tavaly barack szinűt sikerült beszereznem. Nagyon tetszett, de sajnos előbb utóbb megadják magukat és minden évben újat kell venni. Nem baj. mert már olyan sok féle színben kapható, -a klasszikus piros mellett- lehet válogatni.


2009. november 21., szombat

Ajándék ötlet 2

Mai kreativ ajándék ötletem, a saját készítésű naptár. Nagyon kedves kari ajándék lehet nagymamáknak az unokák képeivel. Örömet szerezhetünk barátainknak a közös nyaralás fotóival készítve, vagy kollégáknak.

Én a TKexe progit használtam tavaly, nagyon egyszerű kezelni és számtalan variációban elkészíthető. Szükséges még egy jó minőségű színes nyomtatő hozzá. Ha valakinek nincs ilyen, az se gond, sok helyen foglalkoznak nyomtatással.

Hát én elég sokat kisérleteztem míg az első elkészült a szüleimnak. Nekik  egy 12 hónapos lapozhatót terveztem. Minden hónapra  került egy fotó a családtagokról, még a kutyák is kaptak egy hónapot.
Amikor  elkészült a végleges forma, kinyomtattam fényes, keményebb papírra és írószer boltban vásároltam lefüző spirált és ők meg is csinálták ingyen a program ciméért.
Sajnos nincs képem róla, mert már minden honnan kitöröltem. Csak egy rossz minőségű fotó van, de a lényeg azért látszik.



Annyira belejöttem, készítettem még több, nagy egy laposat, amin az összes hónap szerepel.
Ilyet kapott  a kollégám is, aki nagy foci rajongó, kedvenc csapata képeivel. Nagyon örült neki, ki is rakta az irodánkban. Ezt is csak mobillal fényképeztem le.



Aztán végúl gyártottam magunknak is, a négylábuakkal.
Az idén újra alkotok valamit, vannak terveim....

2009. november 18., szerda

Elkezdtem ténylegesen a karácsonyi készülédést. Beszerző körutakon keresem a tervezett dolgokat és hozzávalókat. Megmutatni persze csak karácsony után  tudom.


Addig is ötletnek  itt van a tavalyi, saját készítésű püspök kenyerem, amit a kollégáknak és kollegináknak készítettem.

A neten találtam a  receptjét és jó nagy adagokat sütöttem, mivel 8 embernek készült. Sok kandírozott gyümölcsöt, csokit és diót tettem bele. Nagy őzgerinc formában négyet sütöttem és még melegen porcukorba hempergettem a rudakat  Olyan szép bahavazottak lettek. Mindegyiket kettévágtam és diszcsomagoltam.


2009. november 14., szombat

Kiraktam 2 golyót a madaraknak és egyből megjelentek a cinkék. Azt hittem még nem jönnek, de egy egész csapat felfedezte. Olyan jó volt nézni, ahogy egyik a másik után, hintázva eszeget. Nem akartam megzavarni őket a fgéppel és azzal, hogy tegyek még ki többet, de holnap reggel kapnak.


Diós piskóta holdacskák

Ezt a receptet az első könyv gyűjteményemből szoktam sütni,amikor gyors, egyszerű és könnyű édességet akarok. Nagyon régen csináltam, most eszembe jutott és előszedtem újra. Már csak azért is, mert kiváncsi voltam, mikor vettem az első példányt a sorozatból.


1982-ben adták ki az első könyvet. Lajos Mari, Hemző Károly páros, 99 receptje 33 képpel, ami akkor nagyon izléses, jó receptekkel,  99 kemény forint volt.
 Ahogy megjelent a következő,- mert különböző ételcsoportonként adták ki- egyből megvettem, vagy megkaptam. Azt hiszem az összes példány mgvan. Pár éve még láttam az üzletekben, Nagyon sokat használtam, mert kezdőként azt szerettem ha kép is van az ételekről és könnyen érthető.

A holdas pikóta receptje, ahogy én csinálom:
Hozzávalók.
3 tojás
20dkg cukor
25dkg liszt
10dkg vaj
1dl tej
párcsepp vanilía aroma
1 sütőpor
1 marák dióbél
A tojássárgákat a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tejet és az aromát
Jól kivajazott és lisztezett tepsibe simítjuk és megszorjuk diódarabokkal. 180'C-os sütőben megsütjük, tűpróbáig. kis holdakat szaggatunk belőle, de természetesen bármilyen formája lehet. A gyerekeim nagyon szerették, amikor kicsik voltak.

2009. november 12., csütörtök

Már azt hittem soha nem lesz vége az esőnek. Ráadásul tegnap még a szél is viharos volt. Napok óta nem láttam a napot és ezt nagyon nem szeretem.Semmihez nincs ilyenkor kedvem, csak vagyok.

Sütöttem este gesztenyét és olyan jó volt elmajszolni.



Végre mára elállt és kisütött a nap. Egyből jobb a hangulatom....és felpörögtem. Délután  kocsit takarítottam, összeszedtem a a szél által idehordott mindenfélét az udvarról. Sajnos hamar sötétedik és gyorsan hűl a levegő.
 Holnap már péntek (13, aki babonás vigyázzon) a hétvégére elég sok mindent beterveztem. Remélem az idő kegyes lesz és a rózsákat be tudom takarni. Most már bármikor jöhet nagyobb fagy.




2009. november 11., szerda

NK! Szeretettel neked!

2009. november 10., kedd

Valakinél láttam régebben, fokhagyma krémet készíteni, de már nem tudom kinél. Csak arra emlékszem, össze kell turmixolni a megtisztított fokhagymát sóval és üvegekben bármeddig, (mig el nem fogy) eltartható.
Már akkor elterveztem készítek én is, mivel nem szeretem a fokhagymát tisztítani és a préselőt elmosogatni. Viszont sokszor használom sokféle ételben. Egészben is, sültekhez. Bedobálom a hús mellé héjastól és amikor megsül, csak ki kell nyomni az édesre sűlt belsejét. Nagyon finom és egészséges.

Na, ma nekiestem és megpucoltam fél kilót. Sokáig tartott, pepecs munka, de egy ideig elég lesz, az a két kis üveg, ami lett a fél kiló hagymából.




2009. november 9., hétfő

Nagyon gyorsan eltelt ez a hét is és főleg a hétvége.Hihetetlen hogy repülnek a napok és a hetek. Most volt nyár, aztán már itt van az ősz vége.
Nehezen viseljük a kutyákkal ezt a trutyis időt. Mennének az udvarra, sétálni,de kidugják az orrokat és fordulnak vissza. Nem csipik az esőt, lutykot. Pippo mindent megtesz annak érdekében, hogy ne legyen vizes, a ház fedezékében közlekedik. Gigi meg képes volt ma reggel a teraszra sz@rni , ott még száraz. Nehéz megszokniuk, hogy nincs egésznap kertezés.
 Egy cseppet el vannak kényeztetve a kis dögök. Ez van... Szeretem őket!!!

Ma kaptam egy új egér alátétet Dugóéktól, persze kutyásat, nagyon aranyos.



És ilyen egy kutyás munkahelye



2009. november 4., szerda

Ezeket a képeket ma készítettem.
Nálam már semmi nem virágzik csak ez a rózsafám erőlködik még. Úgy látszik nem fázik.



Anyukám mindig adni akar krizantént, hogy ilyenkor milyen szépen virágzik. Több fajta is van nála, de nem akarok ültetni. Szerintem temetővirág és valahogy nem szeretném a kertemben.
 Az idén vettem kettő cserepest az ajtó mellé, most barátkozunk. Nem a hagyományos szinek, talán igy könnyebb lesz megkedvelnem  őket.

Tegnap leszedtem az utolsó zöld kis paradicsomokat,mielőtt felhúzkodtam a szárakat.
Beleteszem a készülő savanyúságba. A múltkori vödrös, olyan jól sikerűlt elsőre, izletes, ropogós lett, muszáj még csinálnom.


2009. november 3., kedd



Előszedtem a madáretetőket, bár még nem vettem meg a szotyit,amivel etetni szoktam. Nem gondoltam, hogy ilyen hamar fagyosra fordul az idő. Tavaly még decemberben se volt nagy forgalom, találtak maguknak eleséget a természetben.
Kapnak most madár golyót azt is nagyon szeretik,Különösen a cinkék.Ők szeretnek himbálozva is csipegetni.

Az egyik etető felújításra szorul, letépkedte a szél a tetejét. Valamit kitalálok, nem akarom kidobni, olyan régi, kedves darab, nagyon sok féle madár megjárta már telente.
A kisebbet tavaly újítottam fel, ahhoz is ragaszkodtam.

Egyszer megijesztett egy kis madárka. Reggel kimentem feltölteni és két nagy szem figyelt rám bentről, én meg ugrottam egy nagyot hátra. Szegény, biztos jobban megrémült mint én. Odabújt éjszakára a hideg elől.

Magnyes biztos egyből vágná, mi legyen a teteje, ő nagyon kreativ.
Várom a javaslatokat, ha valakinek van jó ötlete-)))

2009. november 2., hétfő

Nem szeretem az őszt, főleg ezt az időszakát.Még mindig kívánkoznék ki a kertbe, valamit csinálni, de nincs mit.

Annyira lehangoló, ahogy a sok szép virág és növény tönkre megy. Hullanak a levelek, minden kopár lesz. A tó is teljesen megváltozott, a halak alig jönnek már fel. Készülödik a tél.
Kénytelen az ember benti elfoglaltság után nézni. Ilyenkor jön el az alkotások ideje.

A vasalást is könnyebb szivvel végzi az ember.Tegnap tévézéssel kötöttem össze.T ajánlott egy filmet,Kutyátlanok kiméljenek volt a címe. Egy elvált nőről és férfiról szólt, akiknek a családjuk és barátaik mindenáron partnert keresnek. Kutyával körítve, könnyű, humoros jelenetekkel.  A végén persze összejönnek.Jó volt






Lassan lehet készíteni az adventi koszorút. Minden évben magam csinálom, megvannak az állandó kellékeim hozzá, de azért mindig más lesz. A családtagoknak, barátnőimnek is szoktam csinálni.

Előveszem a varrógépet is, végre varrok új fekhelyet a kutyáknak.Varrtam már többet nekik, de a két kicsi nagy párna gyilkos. Eddig mindegyiket sikerült rövid időn belül kinyirniuk. Előszőr nagyon furcsa volt, mert Samu soha nem bántotta a helyét, ő értékelte a munkámat.
.
Pippo és Gigi, hát ők tudnak alkotni. Előszőr a cipzárt végezték ki, aztán többször jöttem haza kibelezett párnára, szivaccsal borított előszobára.

Ezt szétrágták




a legutobbi áldozatok








Valamin azért aludni kell ami jó puha, szeretik a kényelmes helyeket. Ki kell találnom egy strapabíró modelt.

Pippo a szenvedő

Gigus







2009. november 1., vasárnap





A szeretteinkért, akik már nem lehetnek velünk.