2012. január 13., péntek

sajtos tallér

Még szilveszteri bulira készült ez a sós rágcsa, Régebben megkínáltak házi, gázos sütővel készült sajtos ropogóssal és annyira ízlett, eldöntöttem én is sütök. Emlékeztem rá, hogy hajdan apósom készített nekem ilyen ostya sütőt, de soha nem használtam. Valahol a padláson, lehet megvan még, de kitudja...Semmi hajlandóságom nem volt áttúrni a padlást a szerkezet után, így hát elkezdtem utána járni, hol lehet kapni ilyesmit. Kiderült, piacos cucc ez, ott nézzem meg. Megtörtént és kinyílt a szemem, amikor megláttam, hogy a legkisebb forma, 3500 forintért kapható. A nagy, amivel egyszerre többet is ki lehet sütni, az 5500, de az olyan nehéz volt, azt tartogatni és forgatni a láng fölött, nem egy leány álom.
Gondoltam egyet és megnéztem az elektromos változatát, hogy néz ki, mit tud és mennyibe kerül.
A lényeg, egy új masinával a kezemben távoztam az üzletból. Annyiba került, mint a nagy gázos, és nem kell kínlódni a tűz felett.
Egy nagyon sajtos változatú receptet választottam ki az első sütéshez.  Őrölt köményt tettem bele, mert  nem szeretjük, a fogunk alatt szétroppanó, tömény kömény ízét. Viszont a lenmaggal nem spóroltam. Jól nézett ki benne, meg egészséges. Épp a napokban olvastam a lenmag, sokoldalú, jótékony hatásairól. Újabban, a salátákba is teszek.
Összegyúrtam a tésztát, pihentettem a hűtőben, aztán kis golyóbisokat formáztam és elkezdődött a próba sütés.

 Ki kellett tapasztalnom, mennyi tésztát tegyek a gépbe egyszerre, milyen fokozaton süljön. A kissé formátlan példányokat, egyből tesztelés céljából elfogyasztottam.




Azt kell mondjam, nagyon elégedett vagyok a masinával, örülök, hogy megvettem. Gyorsan és egyenletes vastagságú ostyákat süt és a lényeg, nagyon finom a végeredmény.
A hab a tortán, van hozzá, tölcsér formázó, Ahol opcióként lehet választani, ott az enyémek édes tölcsérben kérik a fagyit, úgy hogy nyáron kipróbálásra kerül, tölcsér készítő üzemmódban is.


8 megjegyzés:

  1. Szia! Régi vágyam szerezni egy ilyen sütőt, te hol jutottál hozzá?

    VálaszTörlés
  2. Szia! A Médiában vettem, de máshol is kapható, Tesco, Auchan és elektronikai áruházakban. 5500 Ft volt.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Milyen típusú ez a sütő?
    Üdv: Ibolya

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No name márkájú,Clatronic a Médiából. Tettem fel róla képet.

      Törlés
    2. Mióta megvan sokat használtam, teljesen jól működik.

      Törlés
  4. Szia!
    Én tegnap szereztem be egy ugyanilyen típusú készüléket, amit mindjárt melegében ki is próbáltam. Ám a tapasztalatom a sütés idejét tekintve nagyon elkeserítő. Nekem kb. 15 perc kellett ahhoz, hogy átsüljenek a tallérok és egy kis színük is legyen. Egyébként finom az íze, csak így nagyon szaporátlan. Az összegyúrt tésztának a felét sem sütöttem ki idő hiányában, de a kedvem is elment tőle.
    A készülékhez mellékelt használati utasításban 3-4 percet írnak sütési időt. Neked hány perc alatt sültek ki a tallérjaid? Lehet, hogy nem melegszik fel kellő hőfokra az enyém?
    Megköszönném a gyors válaszodat! Hátha kicserélik a készülékemet, ha ez a hibája.
    Viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nálad valami nem lehet jó, mert 15 perc az nagyon sok, hát úgy tényleg elmenne a kedvem tőle nekem is. Talán próbálkozz a fokozat állítóval, lehet ott van a gond, én 3-as fokozaton szoktam használni, nem mértem, de kb 2-3 perc alatt kisül egy adag.

      Törlés
    2. Szia!
      Köszi szépen a villám válaszodat! Szerintem kicseréltetem. A legmagasabb, 5-ös fokozaton sikerült a 15 perces sütési időt produkálni... Remélem nem problémáznak majd a boltban.
      Minden jót!

      Viki

      Törlés