2010. július 25., vasárnap

Szülinapi fondant torta


Timi szülinapjára elhatároztam, megcsinálom az első fondanttal díszített tortámat.
Felkészültem, megnéztem jó pár videót, aztán Kiskuktánál talált, egyszerű receptet használtam a fondant elkészítéséhez. Tőle van a kalap minta is.
Előszőr a fondantot  csináltam meg, piros étel festékkel. Egyből sikerült a kívánt, rózsaszínt eltalálnom.
Azt gondoltam nehezebb ügy lesz, voltak fenttartásaim, ráadásul rohadt meleg volt amikor csináltam és mire apránként beledolgoztam a majd 1kg porcukrot, amit előszór át kellett szitálni, hogy nagyon finom legyen, hát azt hittem elolvadok a konyhában. A sikeren felbuzdulva, gyorsan gyúrtam még egy fél adag fehéret is, a díszítéshez. Jól becsomagolva, a hűtőben várta a következő lépést.


Már csak azt kellett kigondolnom, hogy hozom össze, a belül, kinder bueno ízt a fondanttal.
Megsütöttem a bueno alapot. Teljesen úgy jártam el, mintha rendes tortát sütnék, csak mivel a kalap formát egy jénaival oldottam meg, ezért fordítva került bele minden alapanyag a folpackkal kibélelt jénaiba. Egy éjszakát a hűtőben kötött, majd kiborítottam a formából.



De mivel a fondant alá ez  túl puha, laza, szerkezetű, be kellett vonni vajkrémmel.

Amikor megkeményedett a krém, alaposan elsimítottam, hogy szép egyenletes legyen a felülete.


Ekkor jött a neheze, vagyis ettől féltem a legjobban. Ki kellett nyújtani a fondantot és bevonni a tortát. Az első kisérlet nem sikerült, leragadt a pultra. Összegyúrtam és még több keményítőt szórtam alá. Ezután már nem volt semmi gond, szépen rá tudtam simítani. Papir csomókkal, hullámosítottam a szegélyt.


Ezután jött a diszítés. Szalaggal és kis virágokkal terveztem, de sajnos, nincs semmilyen virág kiszúró formám, így csak kézzel próbáltam virágokat gyártani....
Ételfestékkel szineztem őket és pici vízzel ragasztottam a helyére.

Hát ilyen lett

Meg vagyok elégedve:-))) Ahhoz képest, hogy előszór csináltam, jól sikerült. Remélem az ajándékozottnak is tetszeni fog, mert amikor a posztot írom, még nem adtuk át.


8 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen. Nagyon tetszett. Szép volt és nagyon finom.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép, lett és biztosan finom is. Nagyon ügyes vagy!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Wienerné Ragács Zsuzsanna2011. március 3. 14:11

    szia nagyon megtetszett a kalap tortád úgyhogy én is elkészítem 1 kislány szülinapjára remélem hogy sikerül hasonlóra mert a tiéd gyönyőrű.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Pedke!
    A fondant tortád alapján találtam rád, én ugyanis tortázom. Gratulálok a honlapodhoz. Tele van harmóniával, nyugalommal. Tetszik ahogy a növényeidről, az élőlényekről írsz. El is mentettem a könyvjelzőkhöz, máskor is meglátogatlak!!További sikereket!!!
    Ps: még valami! nagyon jól írod egyik blogodban, hogy félsz a jövőtől , de az a lényeg, hogy a családod jól van. És ez nagy igazság. Sajnos a mi családunkban-köztük jómagamnak is az egészség hiányzik. Én is beteg vagyok. Mit nem adnék érte, ha a legfőbb dolog, az egészség nem hiányozna!!!
    Még sok ilyen blogot kívánok!!!!!(akokidli)

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon szép lett Én is meg csinálom kereszt unokámnak ez elég nagy lányos ugye ,

    VálaszTörlés