2013. március 23., szombat

odú



Megérkezett a papeszok odúja és a sok szép meglepetés játék:-)
Hálás köszönet érte Mártinak!

Igaz, hogy azt terveztem áprilisban teszem fel, de mivel kalit nagytakarítást csinálok, meg megkapják az új játékokat, az odút is felszerelem, hadd szokják. Egyből úgyse esnek neki.
Aztán kíváncsian várom a fejleményeket.

4 megjegyzés:

  1. Szia, Pedke!

    Ha nem sértelek meg a kéretlen tanácsaimmal, szeretném fölhívni a figyelmedet arra, hogy a képen látható odú jelen formájában nem alkalmas a használatra, sőt veszélyes - mint minden odú, amit kapni lehet. (Kivéve talán a FERPLAST odúit - de azok meg elég szűköcskék.)

    Ha kipróbálod, magad is láthatod: a felfüggesztésként használt, hajlított szöget alighanem kézzel is ki tudod húzni. Életveszélyes! Feltétlenül másképp kell megoldanod a felfüggesztést! (Plusz még tegyél is alá valamit, amire ráfekszik az odú - biztos, ami biztos.)

    Nem tudom, az agapornisok számára mekkora odú van előírva (itt a képen egy nimfa odú látható, arányaiból ítélve), de az biztos, hogy az ülőbotocska számára ezen az odún nagyon rossz helyen van a lyuk. Följebb lyukaszd ki, úgy két centire a bejárat alatt - és feltétlenül nagyobb lyukat csinálj, hogy egy kényelmes, kábé ujjnyi vastag ágacskát tudj átvezetni rajta.

    Sajnos a FREEBLOG-on már ezer éve nem működik a kereső, de hamarjában kikerestem neked egy-két bejegyzést, amiket meg kéne nézned, hogy lásd, mire kell figyelned az odúval kapcsolatban. Nem mindegyik mese szól végig az odúról, de a képekről látni fogod, hogy mi az, ami most neked érdekes.

    Itt vannak a linkek - nem tudom, a BLOGSPOT hajlandó-e belinkelni őket:

    http://csip-csup.freeblog.hu/archives/2007/09/02/SORS/

    http://csip-csup.freeblog.hu/archives/2007/09/23/KAMPO/

    http://csi-csu.freeblog.hu/archives/2013/03/03/NYOSZOLYA/

    Minden jót a várható nagymamasághoz!

    Jaj - azt még elfelejtettem mondani, hogy simogasd végig az odúcska belső, összetartó léceit: sokszor előfordul, hogy szálkásak, vagy kilóg belőlük a szög hegye. Nagyon vigyázni kell, hogy semmi föl ne sérthesse majd a picikék gyönge kis bőrét - annál is inkább, mert ők mindig a sarkokban fognak egymásra tornyosulni, ha már nagyobbacskák lesznek. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ági!
      Köszönöm a tanácsokat!
      Most nincs időm bővebben írni, majd egy posztban megosztom a részleteket.

      Törlés
  2. Nagyon szívesen, Pedke. :-))

    Képzeld: épp abban a pillanatban, amikor itt olvastam a válaszodat, jött be egy levél a FREEBLOG régi Szerkangyalától, aki még ma is nagyon sokat segít nekem: most épp arról értesített, hogy máris teljesítette a tegnapelőtti kérésemet, és mindkét FREEBLOG-os blogomban kicserélte a saját keresőt GOOGLE-ra. Így most már gond nélkül meg lehet találni bármit, nem kell az emlékeimre hagyatkozni, ha utána szeretnék nézni valaminek.

    Mindjárt be is vertem a BABAGÁJ-BLOG keresőjébe, hogy "odú" - és kijött tíz oldalnyi találat. :-))
    Úgyhogy majd még kiválogatom neked, hogy a sok közül melyiket érdemes megnézned.
    Csak most nekem is más dolgom van - de később jelentkezem.

    VálaszTörlés
  3. Na itt vagyok megint, Pedke - bár látom, még a délelőtti jelentkezésemet sem fedezted föl.
    A tíz oldalnyi odús találatból a harmadikig bírtam, aztán elfogyott a türelmem - de azt hiszem, ennyi már bőven elég lesz útmutatásnak. Itt vannak a linkek, amiket talán érdemes megnézned. Az utolsónak már csak nagyon kicsi része az odú - de mit nem adnék, ha most tudnék ilyen szuper bejáratot kreálni az odúcskához! (Ami Csipikémnek persze nem felelt meg annak idején - én pedig abszolút nem is emlékszem rá, hogy ilyen variáció is volt. Most biztos nem lesz, mert fogalmam sincs, hol tudnék csavart fűzfa ágakat szerezni. Azokat a régieket egy kolléganőm kukázta nekem valahol.)

    http://csip-csup.freeblog.hu/archives/2009/01/20/AZ_ODU_MEG_AZ_UJJAM/

    http://csip-csup.freeblog.hu/archives/2008/03/25/AZ_ODU_A_NEMEK_MEG_A_SZULETESSZABALYOZAS/

    http://csip-csup.freeblog.hu/archives/2009/06/13/EROMUVESZ_KISMAMA/

    Annyit mondanék még, hogy ha azt az odút teszed föl a picinyeidnek, ami a képen látható (és ami vélhetően jóval nagyobb testű madárkák számára készült), akkor gondoskodnod kéne valamiféle "lépcsőről" a belsejébe. Ugyanis ha olyan magasságba teszed az ülőbotot, hogy az odú fenekéből föl tudjon rá kapaszkodni a madár, akkor a kijáratot nem fogja elérni (vagy legalábbis nem kényelmesen), ha meg úgy rakod az egy szem botot, ahogy javasoltam (két centivel az "ajtó" alá), akkor nem fog tudni fölmászni rá odabentről. Leugrani vélhetően simán leugrik róla, de fölfelé nem tudja megközelíteni, mert arra nincs hely, hogy kiterjessze a szárnyacskáit.
    Még mindig nem néztem utána (pedig kedvencem egy nagyon jó kis agapornis-oldal), de csodálkoznék, ha ezeknek a pici madaraknak nimfa méretű odút javasolnának a tenyésztők. Én jobban el tudnám képzelni számukra a hullámosok odúját. Majd mindjárt megpróbálok utánanézni, hogy mit mondanak erről az okosok.

    VálaszTörlés