A mézeskalács készlet ma erősen megfogyatkozott, de nem baj, már megszoktam, hogy többször kell megsütnöm valamit,mire eljön az ünnep.
Azért ma újabb süteménnyel gazdagodott a választék és ezt már tényleg karácsonyra szántam, mert csak olyan összetevőkből áll, ami nem romlik. Igyekszem beosztani úgy a készülődést, hogy ne mindent egyszerre kelljen csinálnom . Pontos tervem van mindenre, A nagytakarítással már megvagyok, már csak a szinten tartás a cél. A héten nagybevásárolok és a menűhöz előkészítek amit lehet és megy a mélyhütőbe.
Nem kapkodok és szépen haladok sorrendben.
A mai receptet itt találtam és már akkor elterveztem Karácsonyra megsütöm.Annyira egyszerű és mint kiderúlt különleges és finom. Ő mogyoróval, dióval és birsalmával készítette. Nekem a mandulám sok, így az került a dió mellé. Birsem sincs, ezért aszalt sárgabarack és saját kandirozott narancshéj volt a töltelék. Egyszerűen isteni lett.
A süti neve: Libanoni aprósütemény
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
15 dkg vaj vagy margarin,
1 csipet só,
1 csapott evőkanál porcukor,
1 mokkáskanál sütőpor,
1/2 dl hidegvíz,
10 dkg kristálycukor,
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj,
10 dkg mandula vagy mogyoró vagy dió,
10 dkg birsalmasajt vagy aszalt gyümölcs: vörösáfonya, sárgabarack, sárgadinnye, stb.
A lisztet elkevertem a sóval, a kevés cukorral és a sütőporral, majd elmorzsoltam a hideg vajjal. Kevés hideg vizet is hozzáadva összeállítottam a tésztát, majd egy órára hűtőbe tettem.
Közben a kristálycukorból 3-4 evőkanál vízzel jó sűrű szirupot főztem. A mandulát-diót, ledaráltam és összedolgoztam, az apróra vágott sárgabarackkal és a kandirozott narancshéjjal.
A tésztából kisebb diónyi gombócokat készítettem, amiknek a közepét benyomtam - ebbe került a töltelék. Tehát kis félgömbök lettek. Jó bőven tettem a mélyedésbe tölteléket. Előmelegített sütőbe tettem úgy 5 percre, hogy csak félig süljön meg. Aztán kivettem és bőven meglocsoltam a sűrű sziruppal. Főleg a közepére jusson, ahol a töltelék van. Aztán visszatoltam sülni.
Ajánlott a sütőpapír használata, mert a sziruptól jól ráragadhat a tepsire
Sajnos olyan tempóban fogy, hogy ezt is ismételni kell és ha kész, el kell dugnom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése