2009. december 12., szombat

Dec. 13. Luca napja

Holnap Luca napja lesz. Az év leghosszabb éjszakája.

Ehhez a naphoz számos hiedelem , népszokás fűződik, amiket mára  teljesen elfelejtettünk.
A néphit szerint gonosz szellemek garázdálkodtak szabadon, így például a háziak elrejtették a seprűt, hogy a boszorkányok ne tudjanak elrepülni, és fokhagymát tettek az ablakba, hogy a rontást távol tartsák a házuktól.  Ehhez a naphoz kötődik a Luca széke készítés is. A Luca széke azért készül olyan lassan, mert minden nap csak egyetlen műveletet lehet rajta készíteni. Ennek ellenére karácsonyra el kell vele készülni. A Luca széket karácsonykor elvitték az éjféli misére, és aki ráállt, megláthatta a boszorkányokat.



Luca napi hagyomány volt, hogy a lányok tizenkét gombócot főztek belsejükben fiúnevekkel. Amelyik gombóc először jön a víz tetejére, az abban található név lesz a férjük neve.

Luca napjától figyelték az időjárást.
A karácsonyig eltelt 12 nap a 12 hónapot jelölte. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha esik, esős, ha száraz, akkor a hónap is száraznak várható.

De volt másfajta időjárás-jósló szokás is:
Az asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében.
Ha karácsonyra kizöldültek, akkor jó termés ígérkezett a következő évben.
Ezt én is kipróbálom. Holnap búzát vetek.

Van egy Luca nevű kisbarátnőm, aki 7 évesen már ismeri a nevéhez fűződő hagyományokat. Holnap pogácsát sütnek az anyukájával és viszi az iskolába, a belesütött jókivánsággal. Aki megtalálja, annak szerencsés éve lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése