2009. július 23., csütörtök

Vadmadár mentés



Veszélyben a vadmadárkórház műkődése

Vadmadárkórház célja a vadon élő, sérült madarak gyógyítása, azt követően pedig a természetbe történő visszengedésük, vagy maradandó károsodás esetén élethosszan tartó gondozásuk madárparkban. A Vadmadárkórház a HEROSZ Fejér megyei állatotthonában hozott létre madárotthont, ugyanis a sérült vadmadarak többsége sajnos soha nem lesz képes zsákmányszerzésre gyógyulásuk után. Most súlyos anyagi gondokkal kűzd az alapítvány, így veszélybe került a madármentés a városban.

Dr. Berkényi Tamás állatorvos elmondta, hogy idén eddig 140 madarat sikerült megmenteni és visszaengedni a természetbe. Néhány hete harkályokat, a múlt héten feketerigókat, jövő héten pedig négy baglyot engednek szabadon. A madármentés egyik legfontosabb része a tökéletesen meggyógyult madarak felkészítése a visszatérésre a természetbe. A sokszor hónapokig tartó kényszerű ketrecpihenő után izmaik megerősítését rendszeres edzésekkel, röptetésekkel kell elérni. Ehhez tréning röpdére lenne szükség, melynek költségei jelenleg meghaladják a Vadmadárkórház lehetőségeit, ezért gyűjtést indítottak a röpde megépítéséhez.



Az elmúlt évek során az állatbarátok körében a vadmadárkórháznak híre ment, így mind több és több madár érkezett. Komoly feladattá vált a madarak rendszeres kezelése, ápolása és elhelyezése. A HEROSZ Fejér megyei állatotthona segített ennek megoldásában, így az állatotthon keretén belül létrehoztak egy madárotthont, ahol lehetőség van a madarak elhelyezésére, ápolására, tartására.
Hisznek abban, hogy tevékenységük hat az emberek gondolkodására és hiszünek abban is, hogy a madármentés egyben lélekmentés is. A Vadmadárkórház működtetéséhez és a madárpark létrehozására várnak minden madár, állat és természetszeretőt, önkéntest, támogatót - mondta dr. Berkényi Tamás, majd hozzátette, hogy a csőd szélére sodródtak, így minden segítség madármentő lehet.


Felvettem a kapcsolatot velük, mert érdekel az önkéntesi munka és ha ezzel tudok, segítek.


Beteszem az alapítvány adatait, ha valaki tud segítsen!

Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány a Vadon Élő Madarak Megmentéséért Az Alapítvány rövid elnevezése: Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány.
Az Alapítvány célja a Magyarországon honos, az itt költő valamint az ezen a területen áthaladó vándormadarak védelme és a sérült példányok gondozása, ellátása, gyógyítása, az ezen tevékenységgel kapcsolatos oktatás, nevelés és ismeretterjesztés, állat-, természet- és környezetvédelem. A kuratórium elnöke Dr. Berkényi Tamás
Számlaszámunk: 10400889-5050448-49551016

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése