2011. december 6., kedd

mézeskalács pasiknak


Az ötlet onnan jött, hogy valamelyik évben, férfi kezek is besegítettek a mézesek dekorálásába. Az elkészült darabok igen egyediek lettek, csak nem szalonképesek. Ajándékba nem lehetett adni, legfeljebb +18 karikával.
Az idén azt gondoltam most én lepem meg a a fantázia dús fiúkat, ezekkel a mézesekkel. Sajnos mire a fotózásra került a sor, már a legtöbb elkelt.

Nagyon jó receptet találtam hozzá, omlós, puha, már a sütés után egyből. Nem is kell sokat pihentetni, csak egy órát, a sütési ideje is rövid, szóval ez egy tökéletes mézes recept.

Íme ahogy tovább küldtem, a puha mézesre vágyó nőtársaimnak.
Puha mézeskalács

Hozzávalók:
50dkg liszt
15dkg margarin
15dkg cukor
12.5 dkg méz
2 tojás
Reszelt narancshéj
Fél evőkanál szódabikarbóna
Pici só
2 evőkanál  mézeskalács fűszer (Kotányi a legjobb)

A mézet felolvasztjuk a margarinnal, nem szabad forralni. Félretesszük kicsit hűlni.
A lisztbe  belekeverjük a fűszereket, sót, szódabikarbónát.
A tojásokat jól kikeverjük a cukorral, majd mindent összedolgozunk.. Hűtőbe tesszük pihenni a tésztát, akár egy éjszakára is, nálam egy órát pihent.
Fél centire kinyújtjuk, és lehet szaggatni a különböző formákat. Ha dióval, mogyoróval, díszítjük, azt sütés előtt tegyük rá. Tepsire tesszük, de ne túl sűrűn, mert megnőnek. 170-180 fokon megsütjük. Gyorsan sül, ne hagyjuk magára. Kihűlés után lehet díszíteni, írókával.
Ez az igazi puha mézes, fémdobozban tároljuk, de jól dugjuk el, mert különben gyorsan elfogy. Dísz csomagolva kitűnő ajándék lehet.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták. Bár nálunk most nem lesz karácsony, azért ezt a receptedet elvittem. Köszönöm.

    VálaszTörlés