2010. október 9., szombat

Citrom torta fehércsokival

Még szeptemberben készült ez a citrom torta. Összevont családi ünnepet tartottunk és akkor sütöttem meg, közkívánatra másodszor.
Ime a receptje, finom, könnyű, nem túl édes.

Hozzávaló:
25 dkg Hobbit keksz
12,5 dkg margarin

A lemon curd-höz:
2 nagy citrom
15 dkg cukor
5,6 dkg margarin
3 tojás

A krémhez:
30 dkg tejszínes krémsajt
2 dl hideg tejszín

A mázhoz:
10 dkg fehér csokoládé
4 evőkanál tejszín
5 dkg margarin

Első lépésként elkészítjük a torta „tésztáját", azaz a kekszet összemorzsoljuk, majd összekeverjük a felolvasztott és kihűtött margarinnal. Az így kapott morzsát belenyomkodjuk egy kimargarinozott 24 cm-es tortaforma aljába úgy, hogy a peremére is feljöjjön, kb. 2 centire. Aztán a formát betesszük a sütőbe és 175 fokon 15 percig sütjük.

Amíg a „tészta" sül, majd hűl, elkészítjük a lemon curd-öt.

Ehhez egy közepes méretű keverőtálban közepes gőz fölött összeolvasztjuk 2-3 perc alatt a két nagy citrom frissen reszelt héját (5 gr), 1,5 citrom frissen csavart levét (8 ml) és a cukrot. Ekkor hozzákockázzuk a margarint, majd ezt is felolvasztjuk. (Ez kb. 1-2 percet vesz igénybe). Majd amikor a vaj is elolvadt, levesszük a keverőtálat a tűzről és megvárjuk, míg a citrom-cukor-margarin keverék szobahőmérsékletűre hűl. (Ez kb. 5-6 perc.) Ekkor hozzáadjuk a három tojást, kézi habverővel alaposan elkeverjük az egészet, majd a tálat visszatesszük a gőzre. Folyamatos keverés mellett, kb. 10-12 perc alatt a keveréket besűrítjük. Ha kész, levesszük a tálat a gőzről és pár percig tovább kevergetjük, hogy gyorsabban hűljön.

Ha a lemon curd már nem olyan forró, robotgéppel hozzákeverjük, majd alaposan összedolgozzuk a tejszínes krémsajtot és a tejszínt. Ha kész, a z így kapott citromos krémet rásimítjuk a félre tett „tésztára".

Utolsó lépésként elkészítjük a fehércsoki mázat. Ehhez gőz fölött összeolvasztjuk a csokit, a tejszínt és a margarint. A mázat aztán szépen rácsurgatjuk és elsimítjuk a tortán, majd a sütit 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

Tálaláskor körbe kell vágni, óvatosan tálra tenni, és forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel lehet szeletelni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése