2010. február 2., kedd

Mivel etessük a kutyánkat

Az örök kérdés...
Ha kutyásokkal beszélgetek, sokszor előjön ez a téma. Mivel etessük kedvencünket? Táppal, vagy házi koszttal? Ez a kérdés általában megosztja a kutyatartókat. Ki ki a saját álláspontja mellett érvvel. És ez nem baj, mert egy felelős gazdinak, fontos a kedvence  egészséges táplálása..
Persze mindkettőnek van előnye és hátránya.
Nézzük egy kicsit részletesen.
A táp
Óriási különbség van táp és táp között. A mindenhol kapható olcsó, agyon reklámozott, húst csak nyomokban tartalmazó tápok és a minőségi prémium tápok között. A prémium táp garantáltan egészséges, rengetegféle kapható, minden benne van amire az állatnak szüksége van, ráadásul csak ki kell porciózni és azonnal eheti kedvencünk. Persze az ár a minőséggel arányosan nő. 1000Ft/kg alatt nincs jó minőség. ( saját tapasztalat)


A házi koszt.
Több a munka vele, mert meg kell főzni, de tudjuk, miből készül.. Változatosan etethetjük az állatot, de oda kell figyelni a megfelelő tápanyag minőségére és mennyiségére. A parizer és a virsli felejtős
Itt jegyzem meg, vannak a kutyákra veszélyes dolgok, ilyen a csokoládé, ( szegények!!!) a zsíros, fűszeres ételek.
Olvastam, Pesten már rendelhető, menüből válaszható főtt étel, kutyák részére. Fogalmam sincs mekkora a kereslet erre. Lehet már tönkre is ment a kitalálója, de kitudja?..

a kép forrása innen

Azt hiszem a legjobb az arany középút. Legalább is én erre törekszem.
Sokáig főztem az állataimra, amikor még nem volt ez a sok féle kész kutya kaja. Aztán Pippo allergiája miatt muszáj, nagyon jó minőségű táppal etetnem. Szeretem, mert amikor hazaérek a munkából, csak ki kell tálalni. Mindig keverek bele konzerves kaját, amit nagyon szeretnek.
Volt olyan, a 3 kutyám 3 féle tápot evett. Samu seniort, Pippo sensitivet, Gigi kölyöktápot. Na, az egy kicsit macerás volt. Persze amikor főzők kapnak belőle, ami nekik jó. Hálisten megesznek mindent, nem válogatnak. Szeretik a gyümölcsöket, zöldségeket. Szoktam főzni nekik velőscsontot, kapnak juti falatokat és ők is imádják a sajtot, mértékkel. A joghurtos poharat mindig ők nyalják ki, ez már szertartás. Amikor meglátják, alig várják, hogy sorrakerüljenek.

 Azt gondolom, mindenki döntsön a saját belátása szerint és etessen azzal, amit szeret és elfogad a kutyusa! Ez egy soha meg nem oldott kérdés....
Ti mivel etetitek kedvenceiteket?

1 megjegyzés:

  1. Az enyémek tápot esznek, mert lusta vagyok rájuk főzni, ezt meg csak eléjük kell borítani. Abból se a legjobbat sajnos, darlingot kapnak. ( Pusztán anyagi okokból)
    Reggel szárazat, este konzervet. Bátor mindent megzabál, Bogyó meg inkább a házi kosztot enné, abból néha kapnak maradékot, porcogót, megsütött hús mócsingot, ilyesmit. Úgy vagyok vele, hogy amíg egészségesk, jól tartják magukat, szép a szőrük, és megeszik, jó ez is. Aztán ha úgy látom, hogy nem jó már ez nekik, muszály lesz valami jobb minőségű senior tápot kapniuk.

    VálaszTörlés