2013. április 29., hétfő

rigó család

Sajnos most nem lesz papagáj gyerek - majd erről részletesen írok, már folyamatban van - viszont a rigó fiókák kikeltek.
Kifigyeltem amikor elszállt a mama és készítettem róluk képeket.

Itt még szorgalmasan kotlik a tojó, a hím meg hordja az élelmet neki.

 4 tojás


 4 fióka

2013. április 21., vasárnap

Új szerzeményeim

Tegnap itt voltam.

Az idén jóval kevesebb növényes, virágos standot állítottak, gondolom ez az elhúzódó télnek is köszönhető. Régebben több különleges virágot lehetett látni, vásárolni, most inkább egynyári virágokat és palántákat kínáltak és láthatóan melegházból kerültek ki a hajtatott növények. Persze azért volt pár érdekes újdonság,  szépség. A mostani kiállítás inkább hasonlított egy majálisra, vagy kirakodó vásárra, valószínű ezt jobban el lehet adni.....
Azért nem jöttem haza üres kézzel.
Ezeket a kis aranyoskákat vettem, de majd megnőnek.







A panel kertész nagyobbikamnak vettem narancs illatú mentát a balkonládájába.

Tőlük meg  nemesített kamilla virágot kaptam. Olyan bájos...szeretem a kamillát.

Jött még velem rózsaszín virágú, nagy szemű csüngő eper, kaspóba fogom ültetni. Pár egynyári palánta, és narancs színű koktél paradicsom.
Szerettem volna vízijácintot, de nem volt szép és nagyon drága volt.
Első nekifutásra ennyi, folyt köv.


2013. április 19., péntek

Végre szinek

Szeretem a mosolygós árvácskákat















Cserép pár
Sajnos a bácsi elhagyta a csizmáját....

2013. április 16., kedd

Újabb pet palackos újrahasznosítás


A  kertem díszkertnek lett kialakítva, soha nem terveztem bele konyhakertet, mindig azt mondtam itt nem lesz más csak virág, meg gyöp. Láttam a szüleim mennyit dolgoznak vele, hogy megtermeljék a családnak a zöldséget, gyümölcsöt. 
Van a mondás, soha ne mond, hogy soha, mert egyszer csak eljött a pillanat amikor lekerítettünk egy kis részt fűszerkertnek, majd jött pár tő paradicsom, paprika, egy kis újhagyma. Tavaly 5 folyton érő eper palánta, de itt aztán meg kellett állni, egyszerűen már lépni nem lehetett a növényektől. Az eprek szépen teremtek, finom is volt, de hát mennyi epret ad 5 tő, szinte csak kóstolót, még akkor is, ha novemberben még volt rajta termés.

Van nekem egy állandóan kísérletező, folyton tevékenykedő kedves ismerősöm, akivel, rendszeresen emilezünk, cserélgetjük a növényeinket, pedig az ország másik felében lakik.
Tőle jött az ötlet, eredetileg, a nagy videó megosztón látta, csináljunk pet palackos epertornyot. Nagy előnye, kis helyen több termés. Megkaptam a linket, hogyan is kell csinálni, később küldött képeket a saját gyártmányáról és postázott csüngő eper palántákat is. Ezek kifejezetten kaspóba, ládába valók, még erkélyen is termeszthető fajta.
Megnéztem több videót, ahol nem csak epret, de minden más növényt is termesztettek ezzel a módszerrel. Hát akkor gondoltam, nem csak  csüngő eperrel fogom megcsinálni, hanem a hagyományos fajtákkal is. Vettem több félét. még fehéret is, és így már érdemes volt nekiállni a projektnek.
Nem írom le, hogy készült, akit érdekel ITT megnézheti.






Egyenlőre 2 torony van, a harmadik készülőben és így egyből megnőtt az állományom. Egyetlen hátránya, nem néz ki jól, de talán ha befutják a zöldek, kevésbé lesz randa.
Nem tudom mennyire fog bejönni ez a módszer, az eper sok tápanyagot és vizet szeret, de majd kiderül....

2013. április 13., szombat

kerti odúk

Megérkeztek a megrendelt odúk a kerti madaraknak.



Jó előre elterveztem hova kerüljenek és ma kihelyeztük őket.
Nagy meglepetésemre, az egyik tervezett hely már foglalt volt, épp ahogy a tuja ágakat szétnyitottam az odúnak szánt ágról rémülten szállt el egy madár, még azt se láttam milyen fajta, de a hangjából ítélve rigó lehet. 
Éééés... a tuja belsejében ott a szép kis formás fészek, 4 tojással. Annyira örülök... lesznek kis madaraink. Azóta figyelem, de még nem sikerült elkapnom a pillanatok, amikor jön a tojó. Hihetetlen, mert olyan közel van mindenhez ez a tuja, a kutyák rendszeresen alatta, mellette hancúroznak, mi is 1 méterre mászkálunk tőle, ez a madár meg észrevétlenül fészket rakott és fiókákat fog nevelni. Ha nem nyitom szét az ágakat észre se vettem volna.
Így most egy másik nagy tujára  került a mesterséges odú. A legkisebb nyílással rendelkezőt a ragaljára akasztottuk, szintén egy tujához.


Hét közben a tűzifa között, találtam egy odúnak alkalmas rönköt, kivéstem a belsejét. Az a baj, nincs olyan fűrészem amivel rönköt lehetne szeletelni, ezért deszkából tettem rá tetőt A bemenő nyílása sem olyanra sikerült ahogy szerettem volna, túl nagy és be kellett foltozni, de összességében nem lett olyan rossz.
Hátha valakinek megtetszik, legyen az akár csuri, mert ők kerülgették a minap.



Jelenleg 4 mesterséges odú van a madárbarát kertemben, majd beszámolok róla, ha elfoglalják a lakók.

2013. április 11., csütörtök

2013. április 10., szerda

Hírek a törpökről

 Felszereltem az odút nekik. A kalit oldalsó favázához hátulról és oldalról is hozzácsavaroztam. Jól bebiztosítottam, semmi esetre ne tudjon leesni.




Gyorsan birtokba vették, így elkezdtem adni nekik a friss fűzfa vesszőket. Bolond lány vegyesen hordta az  odúba az ágakat meg a csíkokra szabdalt  papírt. Elég furcsán, mint egy irat megsemmisítő úgy nézett ki. Nem egy tipikus fischer fészek... Minden esetre besegítettem a csajnak, tettem be pár centis ágakat, hátha...Meglepődött és egyből rendezkedni kezdett odabent és csak mondta felháborodottan a magáét. De úgy néz ki megtetszett neki, mert leállt az újságról és már csak az ágakat hordja.  A 40 centis darabokkal elég viccesen közlekedik, ahogy erőlködik be a nyíláson...és vajon miért nem darabolja fel_? Hát még nem profi a fészek építésben. A rövidek kevésbé szimpatikusak neki, pedig nyilván könnyebb lenne a dolga.
Az első napokban Maszatot nem engedte be, szegény csak a bejáraton kapaszkodva kilógó seggel etette az asszonyt. Nagyon lelkesen udvarol,de párzani még nem láttam őket.

Hétfő reggelre amikor bekukkantottam az odúba, még csak félig volt anyaggal, meglett az első tojás. Estére telehordta ágakkal és már nem láttam, valószínű lent van az alján.






Így elsőre szedett-vedett ez a fészek, remélem még rendezgetni fogja, mert elég rendetlen kinézete van, a boltozat se az igazi, ráadásul nem látom a tojást. Pedig jó lenne figyelni, mennyi lesz, de széttúrni nem szeretném ezt a gubancot,  Nem tudom, hogy szokták ezt ilyenkor csinálni...
Ma már mindketten bent voltak az ágak tetejéről kukkoltak kifele. Lola láthatóan védelmezi az otthonát, alig jön ki a kalitból.
2 naponta kapnak tojásos lágy eleséget almával, répával. Először nem aratott sikert, köpködték mindenfele, most meg ahogy beteszem már rajta is vannak, falják. Ugyan ez volt a csíráztatott magvakkal is.

Hát egyenlőre eddig jutottunk, kíváncsian várom a fejleményeket. Meg kellene lesnem hány tojás van, később meg lámpa alatt, hogy fiasak-e.




2013. április 3., szerda

szegény tulipánok


A kép április 2-n készült, a nappali hőmérséklet 3 fok és egész nap esik az eső, megspékelve egy kis havazással, ónos esővel.