2012. január 29., vasárnap

téli kert

 Szégyen, de hetek óta körbe se néztem a kertben. A kutya kakit szoktam gyorsan összeszedni, meg minden reggel feltöltöm a madarak etetőjét.
Ahhoz képest, hogy eddig nem is volt fagyos tél, már elfogyott, több mint10 kg szotyi és 2 kg búza. Szegény kertet nagyon elhanyagoltam, de hát nincs sok tenni meg látnivaló. Ma feltérképeztem a helyzetet.
A tó most fagyott be először, a halak lent vannak egy csoportban és rengeteg fonalas alga úszkál. Ilyen még soha nem volt, nálam még nyáron sincs fonalas. Gondolom az enyhe tél az oka. Eddig a légpumpára sem volt szükség, tegnap szerettem volna beüzemelni, de nem működik. Nyáron ment tönkre az előző. Piszkosul örülök, megint vehetek újat.
Gyors megoldásként, kis baltával léket vágtam és a csobogóval próbálom fenntartani. Meglátjuk. hogy működik.

A hőmérő -3 fokot mutat, tegnap még hidegebb volt, minden keményre fagyott. Úgy tűnik februárra tartogatja magát a tél, de remélem havat nem akar hozni.

Előszedtem a magjaimat és azon gondolkodom, mikor kezdjem el a vetést. Ha hosszúra nyúlik a tél, nem érdemes korán vetni.
A hibiszkuszokat minden esetre elültetem februárban, mert elég hosszú, a kelési ideje.Az idén paradicsomot nem nevelek, megveszem majd a palántákat a píacon, mindig rengetek a választék. Viszont új növényekkel próbálkozom. Szeretnék levendulát ültetni és kicsi dísztököket futtatni a kerítésre.


Aztán biztos lesz még olyan mag, amit meglátok és elcsábulok tőle. Mivel Lola kedvenc csemegéje a fürtös köles, a kis konyha kertben azt is tervezek termelni. Már zölden lehet adni a madaraknak. Ladybee képe ihletett.... persze ennyi papeszom nem lesz:-)


...és egy nagy túlélő, eddig igy néz ki.



2012. január 13., péntek

sajtos tallér

Még szilveszteri bulira készült ez a sós rágcsa, Régebben megkínáltak házi, gázos sütővel készült sajtos ropogóssal és annyira ízlett, eldöntöttem én is sütök. Emlékeztem rá, hogy hajdan apósom készített nekem ilyen ostya sütőt, de soha nem használtam. Valahol a padláson, lehet megvan még, de kitudja...Semmi hajlandóságom nem volt áttúrni a padlást a szerkezet után, így hát elkezdtem utána járni, hol lehet kapni ilyesmit. Kiderült, piacos cucc ez, ott nézzem meg. Megtörtént és kinyílt a szemem, amikor megláttam, hogy a legkisebb forma, 3500 forintért kapható. A nagy, amivel egyszerre többet is ki lehet sütni, az 5500, de az olyan nehéz volt, azt tartogatni és forgatni a láng fölött, nem egy leány álom.
Gondoltam egyet és megnéztem az elektromos változatát, hogy néz ki, mit tud és mennyibe kerül.
A lényeg, egy új masinával a kezemben távoztam az üzletból. Annyiba került, mint a nagy gázos, és nem kell kínlódni a tűz felett.
Egy nagyon sajtos változatú receptet választottam ki az első sütéshez.  Őrölt köményt tettem bele, mert  nem szeretjük, a fogunk alatt szétroppanó, tömény kömény ízét. Viszont a lenmaggal nem spóroltam. Jól nézett ki benne, meg egészséges. Épp a napokban olvastam a lenmag, sokoldalú, jótékony hatásairól. Újabban, a salátákba is teszek.
Összegyúrtam a tésztát, pihentettem a hűtőben, aztán kis golyóbisokat formáztam és elkezdődött a próba sütés.

 Ki kellett tapasztalnom, mennyi tésztát tegyek a gépbe egyszerre, milyen fokozaton süljön. A kissé formátlan példányokat, egyből tesztelés céljából elfogyasztottam.




Azt kell mondjam, nagyon elégedett vagyok a masinával, örülök, hogy megvettem. Gyorsan és egyenletes vastagságú ostyákat süt és a lényeg, nagyon finom a végeredmény.
A hab a tortán, van hozzá, tölcsér formázó, Ahol opcióként lehet választani, ott az enyémek édes tölcsérben kérik a fagyit, úgy hogy nyáron kipróbálásra kerül, tölcsér készítő üzemmódban is.


2012. január 12., csütörtök

ma jó a kedvem...

Az előző bejegyzésem elég pesszimista hangulatomat sugallta. Nem tehetek róla, néha elkap az indulat, ha naponta látom, hogy az árak az egekbe mennek és egyre nehezebb a boldogulás.
De vége a rinyának, különben is ma süt a nap, kellemes idő van és észrevehetően hosszabbodnak a nappalok. Kutya sétával koronáztuk ezt a szép napot.
Szerencsére, velük is minden rendben, ugyan olyan imádni valóak mint eddig, csak egy kicsit ellustultak, velem együtt. Sajnos többet kellene mozogniuk. nem mintha el lennének hízva, inkább nevezném őket soványnak.
....és Lola, na ő 2 kutyával felér. Most is itt baszkurálná kifele a billentyűzetet, ha hagynám, kénytelen vagyok egy fóliával letakarni, ha szeretném megtartani a betüket.


ha már nagyon unalmas a face, akkor bealszik


2 hónap alatt lett szinte teljesen szelíd, igaz a simogatást még nem tűri. Kattog ha nem szeretne valamit és csíp a kis mocsok.
Ha kint van, folyton a közponban akar lenni, mindenbe beleüti a csőrét. semmi félelem érzete nincs, a kutyákkal szemben. Rendszeresen Pippo fejére akar szállni, amikor alszik. Persze én nem hagyom, nehogy ijedtében odakapjon a hüle madárnak. Amúgy eszükbe sincs bántani, de azért jobb az óvatosság. A fenyőt se hagyta békén, érdekesnek találta a díszeket.
itt épp a csúcsra tőr


fűzfaágakból fontam neki karikát, igen hamar le fogja bontani.


Ha már unom a rosszalkodását, egy öreg székre teszem magam mellé a játékaival és azt játszuk, ő ledobálja, én meg felszedem sietve, nehogy a kutyanép előbb megszerezze és meglépjen velük.


2012. január 10., kedd

negativ hullámok

Kissé eltűntem, pedig folyik az élet 2012-ben is, csak téli álmot alszom. A január, február nem az én hónapom, függetlenül attól, hogy most nincs is igazi tél, de én akkor is melegebb éghajlatra költöznék, ha tehetném.
Épp ma reggel volt az első, igazi havazás az idén, szakadó hóban indultam dolgozni. Egyáltalán nem örültem, nem kapott el a mámor, nekem aztán nem hiányzik a hó, nem készülök síelni, csak normálisan szeretnék közlekedni. Az vigasztalt, úgysem marad meg, mert + fokok vannak és most már a nap is kisütött

Talán illene megemlékezni 2011-ről…de nem sok emlékezetes történt, így hát lapozzunk. Nézzünk előre… én, aki örök optimista vagyok, kissé tartok a jövőtől.  Szar helyzet van és ugyebár ez igen csak kihat a népre, főleg a bérből és fizetésből élőkre. Akik eddig is jól kerestek, vagy azok, akik jól tudnak lopni, csalni, nekik az idén még jobb lesz, több marad a zsebükben.  Éljen az igazságosság!  
Jaaa és holnaptól, megint 10 forinttal emelik a benzint. Rohadjanak meg!



Különben meg, valahogy csak lesz, eddig is volt valahogy….

Amúgy minden rendben, jól vagyok, az enyéim is jól vannak és ez a lényeg:-)