2011. november 28., hétfő

kinti madarak és egyebek

Szombaton végre megvettem a kinti madaraknak szánt napraforgót. Belekevertem Lola által meghagyott és összegyűjtött magokat, adtam hozzá zabpelyhet és egy kevés diót. Had örüljenek a fázos kosztosaim
Feltöltöttem az etetőket és ahogy kiraktam, már meg is találták a cinegék  A kellemes napsütésben, verebek lubickolnak a tó szélén, akiket egy feketerigó próbál elzavarni.
Ahogy ügyködtem a fa alatt a szereléssel,  beleléptem egy kupac kutyaszarba és csak akkor vettem észre, amikor sikeresen bevittem a lakásba.
Tanulság: mindig nézz a lábad alá, vagy a hideg ellenére, sűrűbben kellene kutyakakit szedni!

2011. november 27., vasárnap

2011. november 25., péntek

Mivel nincs lehetőség a kertezésre, kinti programokra, egyenesen jól jön, hogy itt van új jövevényként Lola, akit be kell szocializálni a család életébe.
Hihetetlen, de nem is gondoltam volna, hogy ennyi esze van egy ilyen pici madárkának. Komolyan mondom, látszik az értelem a szemében. Gyorsan tanul és félelmét sokszor legyőzi a kíváncsisága.
Az első röptetés után derült ki, nem hülye ez a repülő pamacs.
Kinyitottam a kalitka ajtaját és vártam mi fog történni. Egy kicsit hezitált, nézelődött kifele aztán egyszer csak huss, már repült is. Tett egy pár kört a szobában, majd kereste a leszálló helyet. Szinte a plafont súrolta, úgy repült és hát abban a magasságban nem talált más helyet, mint a lámpa tartót, oda szuszakolta be magát ügyesen. Aztán egykettőre felfedezte az általam készített, kényelmes leszálló, játszó, nézelődő helyet. Birtokba is vette, azóta ott van a főhadiszállás. Kicsit átalakítottam, mert a létra nem volt nyerő, kapott helyette egy gyors készítésű hintát, mert hintázni imád.

szemlélődés



a csinos kis püspökfalatját mutogatja

visszafelé igyekszik

2011. november 21., hétfő

Ez a kép, nem az aminek látszik, nem egy madár ül a távoli fán, a kép közepén, hanem Katica sétál a konyha ablak üvegén. Ő az, aki nyár óta, önkényes orchideafoglaló és most valamilyen oknál fogva, elindult valamerre, ki tudja hova.
Este már nem találtam sehol.

2011. november 20., vasárnap

leszállópálya


Elkészült a kalitkán kívüli játszó és leszálló pálya. Délután jöhet a röptetés...
A nappaliban nincs semmi olyan hely, ahol landolni tudna a csirke.  Még a karnisok is a plafonon vannak, máshova meg még nem szeretném, ha menne... valahogy leszeparálom a nappalit
A  kalitra tettem, ami egyhén szólva frászt hozott rá és leseget fel, mi a bánat lelet az a szörnyűség. Remélem azért megszokja és birtokba veszi.

És ahogy készült
Kaptam szakmai tanácsot, ügyes barkácsolós, papagájosoktól.
A pottyantós tepsit egy megmentett, parafa üzenő táblából vágtam ki, a lécek itthon található elfekvő faanyagok. Szögeltem, csavaroztam és ennyi. A csilingelő labdákat a macska kiállításon vettem, a létra szintén boltból van.
Várom Lola visszajelzését róla.....

2011. november 19., szombat

Megérkezett a legújabb családtag, egy abesszin kislány, neve még vita tárgyát képezi a gazdáinál.
Maya egyenlőre sértett fúriaként viselkedik a kicsivel, aki máris otthon érzi magát

2011. november 18., péntek

képek

Az utolsó szem eper, megfagyva


Tegnap reggeli állapot.. Hideg,zúzmara, köd





2011. november 17., csütörtök

Twilight függőknek

 Magyarországi premier MA

játékok

Lolának, hogy ne unatkozzon, játékokat készítek. Természetes anyagokból csinálom, de szereti a színes műanyag ízéket is. A fa mászókákkal jól elszórakozik, egyben hasznos is, mert koptatja a csőrét és a karmait. Majd időnként cserélgetem a kalitban




Eljátszogat, de mivel egyedül van, ezért mindenképpen tervezgetem a párt neki. Folyamatosan kelnek a fiókák a tenyésztőnél, így bármikor hozhatok mellé egy kismadarat, csak hát először Lolát szeretném teljesen kézhez szoktatni és utána jönne a legény a házhoz. Már hogyha sikerülne eltalálni a neműket, meg egyáltalán összeszoktatni két törpét. Nem a barátkozós természetükről híresek.
 Az a célom, hogy Lola szelíd, de nem az emberhez kötődő papesszé váljon.
Arra is gondoltam, a másik kis madarat kézzel, én nevelném fel, akkor egyből, szelíd lenne, Fel is vettem a kapcsolatot, egy kedves hölggyel, aki tapasztalt e téren.
Készséges volt és nagyon jó tanácsokkal látott el, de sajnos nem tudom megoldani, hogy heteken át otthon legyek gyesen a fiókával, mert kezdetben 3 óránként etetni kell. Talán egyszer... valamikor.... Nem egyszerű dolog, tapasztalat nélkül, könnyen a fióka életébe kerülhet a hozzá nem értés.
 A kézzel nevelés témában, amúgy megoszlanak a vélemények. Évek múlva adódhatnak ebből kifolyólag problémák.
Ebben én nem tudok állást foglalni, mindenesetre Lolával szépen haladunk a szelidítésben és a párját is a szülők fogják felnevelni.

2011. november 14., hétfő

Szezámmagos csokitorta

A csokit imádom, a szezámmagot is szeretem sós ételeken, ezért egyből megfogta a fantáziám a kettő egyesítése.
A hétvégén elkészítettem, igaz nem torta formában, csak sima tepsiben.

Hozzávalók:

20dkg étcsoki 
15dkg margarin
4 tojás
12dkg cukor
1ek méz
8dkg liszt
1 tk sütőpor
pici só
1 púpos ek szezámmag

A szezámmagot szárazon megpirítom.
A csokit felolvasztom a margarinnal és félreteszem hűlni
A tojásokat habosra keverem a cukorral és a mézzel
A lisztet összekeverem a sóval és a sütőporral. Mindent összevegyítek és már mehet is a sütőbe
Nem szabad kiszárítani és ne felejtsük ki a lényeget, mert én majdnem kihagytam belőle a szezámmagot.


2011. november 11., péntek

november

A kerti tevékenységek, lassan befejeződnek, indul a téli nyugalom időszaka. A hétvégén még egyszer lenyírtam a füvet, nem azért, mintha nagyot nőtt volna, de lusta kertész módban, egyszerre összeszedtem a lehullott leveleket is a géppel.
Mióta a reggeli nyugodt, elmélkedős 10 percet, nem a kertben töltöm, nincs is sok kedvem a kertezéshez. Hiába az ajándékba kapott novemberi kellemes idő, engem akkor is lehangol az őszi kert.
A kutyákok sokat  vannak kint, kihasználják a jó időt, kitudja meddig lesz még. Ha megjön a szuttyos idő, ki se akarják dugni az orrukat.
Még a lemosó permetezés hátra van, de húzom, halasztom, pedig muszáj lesz.megcsinálni.

A kertezésnek vége, a karácsonyi agyalás viszont már elkezdődött. A gasztro ajándékok egy része elkészült és még készülni fognak.
Megint elővettem a tervezős mappámat, belekerülnek a tennivalók, ötletek.
Még 6 hét és Karácsony !!!

2011. november 8., kedd

Lola beszámoló

Lola kezdi megszokni a helyét, már nem megy fel-le, mint a mérgezett egér, csak játszik mindennel amit betettem a kalitba. Így most papagáj játékokat gyártok és a kinti játszótér terve is kész. Még nem merem kiengedni, pedig biztos szeretne repülni, mert képes helyben is a repülésre.Áll a rúdján és hasítja a levegőt.
A neve amúgy nagyon találó lett, a cirkuszi fellépőknek szokott ilyen és hasonló neve lenni a filmekben, elsőre legalább is ez ugrott be a Lola névről. És tényleg egy akrobata, lóg, függeszkedik és egy vacak műanyag karikákból álló játék a kedvence, egyik karikából a másikba.préseli át magát.

Büszke vagyok magunkra, mert 5 nap után először fogadta el kézből a fürtös kölest. Úgy néz ki az lesz a kedvence.



 Olyan édes, ahogy a piros csőrével óvatosan közelit. Egyenlőre semmi mást nem eszik a magokon kívül, hiába teszek be neki mindenféle zöldséget és gyümölcsöt egyben, vagy reszelve, még csak bele se kóstol. Állítólag a tyúkhúrt minden madár szereti, na őt az is hidegen hagyja. Csíráztattam a magjaiból, hogy vitaminhoz jusson, de az se kell neki.
Vajon hogyan tudnám rászoktatni, hogy mást is egyen a magon kivül?

Úgy megsimizném, de még nem elég szelíd hozzá. Türelmes vagyok vele, nem erőltetek semmit.
A kutyákkal kölcsönös az érdeklődés, különösen Pippo barátkozna, sokszor áll kalitka előtt és nézi a művésznőt.

2011. november 1., kedd

halloween tök

Kifaragtam a tökömet.  Eleve hátrányos helyzetből indult, mivel a kutyák kissé megrágták.
Az előnyösebb oldalát mutatva ilyen lett



és este