2010. december 30., csütörtök

Év végi babonák és fogadalmak

Azt mondom magamról, nem vagyok babonás, csak egy kicsikét:-))) Apró, pici dolgokban hiszek:-))) Mindig pénz áll a házhoz, ha viszket a tenyerem, és ha kiborul a só, akkor veszekszünk, szilveszterkor lencsét és malacot  eszünk:-)))

Az újévi fogadalom, meg egy nagy hülyeség…
Mindenféléket fogadunk ilyentájt magunknak, egymásnak, hogy egészségesen fogunk étkezni és leadjuk felesleges kilóinkat, aktív mozgásba kezdünk, nem csalunk és hűségesek leszünk, egyesek káros szenvedélyüktől szeretnének megszabadulni….
De ezek a fogadalmak nagyon keveseknek sikerülnek, mert gyarló az ember.

Azért szilveszter éjjelén, kedves nő társaim, vegyetek fel piros alsóneműt, mert a babona szerint, a piros cucc, akinek nincs, annak meghozza a szerelmet, akinek van partnere, annak feldobja a szerelmi életét.

Úgy hogy hajrá, ezt akkor sem szabad kihagyni, ha nem hiszünk a babonákban:-)))))

2010. december 27., hétfő

gasztro ajándékok

Az idei, saját készítésű ajándékaim.

narancs és kivi lekvár


limoncello likőr


panettonék


gyertya süti


2010. december 24., péntek

Békés, örömökben gazdag, karácsonyt kívánok!




Megint a fenyő

Nehezen barátkozom meg a műfenyőnkkel.
Kaptam is eleget, nehogy máá műt vegyél, szerencsére a gyerekek nem különösebben tiltakoztak, már beletörődtek, vége a plafonig érő karácsonyfa időszaknak.Majd ha unokáim lesznek, megint lesz, nagy karácsonyfa, de azért amikor megvettem feltettem ide a blogra, felkészüljenek, ne érje őket megrázkodtatás, amikor meglátják élőben:-)))
Az tett be igazán, amikor J, azt mondta, csak az öregek állítanak műfát. Na ezen kiakadtam....húúúú, ezek szerint öregszem....
Mindenesetre, délelőtti magányomban, gyorsan előszedtem a dobozából, én is túl essek az első élményeken,és ha nagyon gáz szegény, még el tudjak menni, igazi fát venni.
Hát a kicsomagolása nem volt egyszerű, minden egyes ágat szét kellett szedni és formázni, de mire kész lett, már kezdtem elfogadni. Azért furcsa, a természet ellenes szabályossága, de úgy döntöttem marad .
Feldiszítve egász pofás lett, illatot szagolni, meg kimegyek a kertbe, kedvenc fenyőmhöz.

2010. december 23., csütörtök


Karácsony készűl, emberek!

Szépek és tiszták legyetek!

Súroljátok föl lelketek,

csillogtassátok kedvetek,

legyetek ujra gyermekek

hogy emberek lehessetek!
 
Vass Albert részlet

2010. december 22., szerda

Élő vagy mű?

Megint a megosztó örök kérdés....
Egyre többen vannak, akik nem akarnak élő, pontosabban kivágott fenyőt venni,
Persze vannak alternatívák, mert lehet gyökereset kapni, amit kiültethetünk, már akinek van rá lehetősége.
Újabban, visszaváltható fákat is árulnak, bár még kevés helyen. És van a műfenyő, amitől  sokan idegenkednek, köztük én is. Mostantól fogom megszeretni...
Van olyan ismerősöm, aki nem állít fát, mert nem vesz vágottat, a műanyag meg nem tetszik neki.
Na de vannak más, ötletes  lehetőségek, az élő és a mű karácsonyfa helyett, ezek közül szemezgettem egy párat. Lehet ötleteket venni.
mézeskalács


kerekek





egyszerű:-)



:-)



falra



hmmm







 érdekes



ezt valami őrült pasi állíthatta fel



krepp papírból



tetszik



egyszerű










 
ez a kedvencem, műfenyő, de rengeteg nőcis disszel, amiktól ki se látszik a fa




2010. december 21., kedd

2010. december 19., vasárnap

Részletek a panettonéról.
Arról már írtam hogy papírformákat rendeltem a sütéshez, meg arról is, hogy nem volt  nagy forma, ezért lábasban sütöttem meg.
Egy nagy és egy kicsire volt megrendelésem, aztán úgy gondoltam, csinálok még több kisebbet is, ha már sütök, ne aprózzuk el, különben is meg kell kóstolni, elvégre nem adhatom úgy oda , hogy fogalmam nincs róla , milyen lett...
Kandírozott, aszalt gyümölcsöket vettem hozzá, arany mazsolát, (ezt csak a dokiéba tettem, remélem szeretik) narancs és citrom kockákat, epret, áfonyát és kivit, na és egy kevés csokit. A sok tojás sárgájától szép, sárga lett a tészta, jól mutat benne sok színes gyümölcs.
A receptet, a mindmegettéről vettem hozzá.

Azt nem lehet mondani, hogy gyors és egyszerű az elkészítése, mert többször kell keleszteni és a sütésnél is oda kell figyelni rá, nehogy megégjen a teteje, (nekem le kellett takarnom alufóliával) magas süti, hosszabb sütési időt igényel. Többször csináltam tű próbát, nehogy nyers maradjon a belseje.
A végeredmény jó lett, leteszteltem.... remélem az ajándékozottaknak is izleni fog...

Advent utolsó vasárnapja

Elkészültek a panettonék.





2010. december 18., szombat

Panettone

 Panettonét készítek ajándékba, ezért pont kapóra jött, amikor Szepyke, 1× használatos, ünnepi sütőformát keresett, mert az olasz panettone is ilyenben készül.



A segítőkész és tapasztalt gasztro bloggerek, egyből tudták honnan lehet beszerezni. Hétfőtől lehetett rendelni, már délelőtt leadtam a kívánság listámat, több méretben és formában, Timi meg elzarándokolt érte, de sajnos pont az nem volt készleten amiben terveztem megsütni a nagy panettonét. Még szerencse, hogy gyors voltam, és bevásároltam, más alkalmakhoz is,mert ahogy néztem, már csak egy féle kapható. Remélem Szepynek sikerült beszereznie amit akart!

A panettonénak minden képpen el kell készülnie, ezért nekiindultam, olyan edényt szerezni, amiből hasonló formát tudok kihozni, mert nekem még csak hasonló sincs.
Feltúrtam a barátnőm és anyukám edényeit, kiválasztottam kettőt, majd itthon eldöntöttem, melyik legyen. Sütőpapírral megmagasítottam és már kész is lett a forma



Már csak meg kell sütnöm és szépen becsomagolni...

2010. december 17., péntek

Hideg...

Kora reggeli képek a kertből.
Kísérteties, holdbéli táj fogadott, szinte félelmetes volt, a néma fagyott csend. Nagyon hideg volt, a hőmérő kiakadt, igaz csak -10ig mér.
Gyorsan feltöltöttem az etetőket, ne éhezzenek szegény madarak, ebben a dermesztő hidegben. Tegnap is olyan éhesek voltak, még az se zavarta őket, hogy az autóval megálltam a fa mellett 1 méterre és nyugodtan nézhettem, ahogy lakmároznak.
Milyen jó nekem, van ételem és meleg szobám.....





2010. december 14., kedd

Séta a városban

gyertya gyújtás 


a város fája


 a feldíszített Püspöki Palota
  

és az új szerzeményeim
a kicsit Judit kolléganőmtől kaptam, a nagyokat vettem



2010. december 11., szombat

2010. december 10., péntek

Orchidea virágzás...

Nyílnak a bimbók az orchideámon:-)
Októberben vettem észre, amikor még a kertben volt, hogy virágot fog hozni. Elég sokáig készülődött, de most megmutatta szépséges virágait. Nagy sikerélmény ez nekem:-)))
Úgy néz ki, karácsonyra lesz teljes pompájában.






2010. december 9., csütörtök

Végre elszántam magam és döntöttem. Igaz nagyon nehéz döntés volt…
Már egy ideje foglalkoztatott a gondolat és jó párszor elmentem mellette, nézegettem, vívódtam. Aztán tegnap beköltöztettem hozzánk.
180cm magas, épp ideális méret, és a dobozában várja, 24.-t::-)))


2010. december 8., szerda

Adventi koszorú kiállításon voltam.
Hoztam pár képet a kompoziciókról