2010. augusztus 30., hétfő

Újra bodza


Tavasszal amikor szörpöt főztem belőle, már akkor eldöntöttem csinálok lekvárt a bogyóiból és mivel láttam az érett fürtöket a bokrokon, az elgondolást tett követte. Elmentem, szedtem, hazahoztam és nekiálltam elkészíteni.
Előszór, meg kell szabadítani a szárától, amit a legegyszerűbb egy villával csinálni, mert így nem törnek össze a szemek és a kezünket se fogja össze. Én egy vízzel telt edénybe szemezgettem. Az egészségesek lesüllyednek, a tetején maradt mindenfélét leszűrtem. Azután többször megmostam és pici vízzel feltettem főni.
Mérésnél derült ki, 80 dkg lett, így pár perc rotyogás után, kicsit megturmixoltam és  hozzáadtam 40 dkg cukrot. meg egy kevés 2:1 fixet. Tovább főztem, de nem akartam, hogy nagyon besűrűsödjön, mert inkább öntetnek szeretném felhasználni, fagyihoz, sütikhez, vagy akár sültekhez. Közben kóstolgattam, mert fogalmam se volt milyen íze van... és a színe, hát az eszméletlen sötét piros és mindent megfog.
Nem paszíroztam át, egyből üvegekbe raktam. Összesen 3 üveg lett, de majd még főzők, talán szederrel vegyesen.
Érdekes, semmihez nem hasonlító íze van, de nagyon finom. Ami nem fért az üvegbe, azt egyből elkóstolgattam.

2010. augusztus 29., vasárnap

A nyár utolsó hétvégéje

Az időjárás beharangozáshoz képest, ma szép, napos időnk, van, nincs 30 fok, de a kertészkedéshez nem is kell. Kicsit lengedezik a szél, reggel még hűvős volt, de 10 körül már kimentem a kertbe. Már nagyon ráfért a gazolás, főleg a sövényre, arra vártam essen végre az eső és könnyedén meg tudjam szabadítani a gaztól a növényeimet. Kattogtattam is párat.



Már látszanak az ősz kezdetének jelei, -amit fájó szívvel, veszek tudomásul,- hullanak a levelek gyümölcsfákról és sok apró jel, de nagyon remélem, hosszú, kellemes vénasszonyok nyara lesz:-))). Még tervezek egy hosszú hétvégét a Balatonon, amikor már elmentek a nyaralók, nyugalom van és csendben siklik a vízen a vitorlás, nem bukkan fel percenként, hangos turistákkal valami vizi dolog.



A tavasszal kiültetett füge nem rég kezdte a termést hozni, valószínű, már nem érik be



Ilyenkor már számadást lehet készíteni, mivel nem érdemes legközelebb foglalkozni.
Az biztos jövőre nem lesz paprika palántám, nem sok termés lett, a kápián 1 szem paprika virít.



Hasonló  a hajnalka is, nálam nem szeret valamiért, pedig az idén más helyre vetettem . Szeretném, mert olyan szép, amikor a rengeteg virágával fut a kerítésen. Nekem csak ilyen csökevényes, pár szálon virágzik


Viszont vannak kellemes meglepetések is, Szankitól kapott vizi liliomok nagy örömömre, nem mentek tönkre,
nagy húsos, új hajtásokat hoztak




És a barátosnémtól kapott két szálas vizipálma, a tó szélén, jól besűrűsödött, kár, hogy ki kell venni télre...



A kóla illatú mukátli akkorára nött, nagyon vissza kell vágnom, ha teleltetni akarom Anyumnál.



A sárga cirmos dália, hozott egy zabigyereket


Még egy pár, a  rendületlenűl virágzók közül...






Mire mindennel kész lettem, eléggé elfáradtam. Megmutatom mivel könnyítem a nyégykézlábon térdeléses gazolást. Jó régóta megvan ez a habszivacs párna, de soha nem használtam, addig, míg már megkeményedett a bőr a térdemen. Akkor jutott eszembe, van nekem ez a dolog, miért is nem használom....
Azóta az az első amit kiviszek magammal, ha a kertben dolgozom.
Kicsit már kutyarágott, de nagyon hasznos...



Ők is elfáradtak


2010. augusztus 28., szombat

Haletetés

Az idei nyáron kissé körélményes volt a halak etetése. Tavaly vettem egy állati boltban, 3 literes vödörrel kaját, amiben aránylag vegyesen volt, eledel kis és nagy hal részére. Tavasszal elfogyott és onnantól többfélével próbálkoztam, ilyen-olyan dobozosokkal arany árban, (nevetséges, hogy képesek több ezer forintot elkérni, pár dekás eledelért), amit nagyon gyorsan megettek, pedig nem etetem agyon őket. naponta 1× etetek, de hát elég sokan vannak és a nagyobbak tudnak zabálni és különben is az etetés a szelidítés egy formája, élvezet amikor szinte a kezemből veszik ki az ételt:-) Nem mellesleg egészségesek, szépen fejlődnek, a jó tartástól.

Csináltam egy vödör, saját keveréket, van benne gyári, több méretű pálcika, amik a zizire hasonlítanak a legjobban, aztán lemezest is tettem bele a nagyon piciknek és még kevés búza, apró, száraz macska kaja, puffasztott rizs, zabpehely. Mára ez a keverék is elfogyott....- azt gondoltam kitart az etetés végéig, ami ált, októberben véget ér, akkor azért már le tud hűlni az idő és a víz is.
Mostanság a főtt kukorica a sláger, mindent megtesznek érte, hogy megszerezzék a szemeket, még a tavirózsa levelekre is felcsúsznak érte és olyan cuppogás folyik, mint amikor mi emberek, élvezkedünk valami cupákon.
Tavasszal mindenképpen szeretnék valahonnan normális áron, nagy adagban megvenni, egy szezonra való kaját, szeretem ha minden állatomnak megvan a normális eledele és nem kell lesnem mikor fogy el.

A kutyákok is minőségi, drága tápot esznek és úgy spórólok , hogy nagy tételben, 10-20kg -ot rendelek, különböző kedvezményekkel és még ingyen házhoz is szállítják. Így jóval olcsóbban jutok hozzá, mintha üzletben venném, kis zacskókban.

A  szarvasi táp gyár, jó minőségú haltápot gyárt, egyszer évekkel ezelőtt feleztünk egy tavassal, a tőlük vett eleséget, de ő már nem tavazik. Akkor, nagyon jó áron szereztük. Most is írtam nekik, hogy szeretnék venni tőlük, vagy, hol tudok hozzájutni, de nem válaszoltak. Szanki szerint nem postáznak, de telefonon megkérdem őket, hátha....

2010. augusztus 27., péntek

Paradicsomjaim

Végre folyamatosan teremnek a paradicsomok. A koktél kezdte aztán a többi. Sajnos nincs annyi mint tavaly, köszönhetően az időjárásnak. Aug elején, minden tő televolt, éretlen zöldekkel, már azt gondoltam nem lesz ebből semmi. Amúgy sincs sok, csak pár bokor, koktél, san marsano és sárga mini, nem tudom milyen fajta, de nem akarja abba hagyni a növést, már 2 méter magasan jár.
Annyi azért terem, hogy minden nap  lehet szedni enni, salátához.


Ahogy érik úgy száradnak a tövek, sok san marsanon, forradások vannak, (biztos azért, mert ezek biók, nem lettek permetezve) de ez engem egyáltalán nem zavar, hiszen a sajátom, én neveltem, lehet kicsit hibás, akkor se hagyjuk veszni.
Az íze különben is, nagyon finom,,,,, csak érjen be az összes.

2010. augusztus 26., csütörtök

Tetszik....

Bementem a hivatalba, hogy szociális segélyt szerezzek a kutyámnak.

A hölgy az ablaknál azt mondta, hogy ez lehetetlen, kutyák nem kaphatnak szociális segélyt.
Megmagyaráztam neki, hogy a kutyám fekete, munkanélküli, lusta és nem beszél magyarul.
Többször volt figyelmeztetve szexuális zaklatásért és egy csomó kölyke van szerte a faluban.
Ráadásul nem fizet adót, a parkba piszkit, idegen embereket molesztál, koldul, ételt lop és halvány elképzelése sincs arról, ki az apja...

Hétfőn megyek a pénzért...

2010. augusztus 25., szerda

Lapos barack

Már hallottam róla, de még nem találkoztam vele, a mai napig.
Amikor megláttam, egyből eldöntöttem meg kell kóstolnom. Csábítóan, jól nézett ki, teljesen mint az őszibarack, csak kilapítva. Az ízére is nagyon kíváncsi voltam és arra, vajon milyen lehet a magja, hogy fér el benne, mert pont a közepén a legvékonyabb.


Belül


Nekem nagyon ízlett, zamatos, édes és a héja is vékony, nem volt az az érzésem, hogy le kellene, húzni, mint sok más szőrős, baracknál:-))
Sajnos az ára elég húzos, 800Ft/kg, a 3 db, fél kiló volt. Hiába a különlegességet meg kell fizetni.

2010. augusztus 21., szombat

muffin hegyek...

Elkészültem, megsütöttem az összes muffint. Nem számoltam, hányszor töltöttem meg a formát, először a papírkapszlikkal, utána a különböző masszákkal, de nem kevésszer. Össze kellene számolnom hány darab lett, de már bedobozoltam az útravalót és itthonra is készítettem, mert a gyerekek grill partiznak.Úgy 80 db lehet..

Végül a kisebb forma mellett döntöttem, mert legalább 25-en leszünk és így sok, apró, falatnyi muffok közül válogathatnak.
Még felsorólni is nehéz, annyi félét készítettem. Csináltam egy kakaós és egy világos tésztát és ezeket variáltam, csokival, szederrel és….. pillecukorral.
A pillecukrot úgy vásároltam, majd apró darabokra vágtam és úgy nyomtam bele a masszába. Hát elég furán viselkedett sülés közben, némelyik teljesen kimászott a kapszliból, hiába nyomtam jó mélyre.



Aztán felolvasztottam a pillecukrot a mikróban és megmártottam benne egy adagot


vegyestál

Szépek lettek, elégedett vagyok az eredménnyel, remélem ízleni fog mindenkinek!

Az biztos, egy jó ideig nem szeretnék muffint sütni:-))))

2010. augusztus 17., kedd

Próbasütések

A hétvégi érettségi találkozónkra, édeset kell sütnöm és azt gondoltam valamilyen muffint viszek. A sósak már ki lettek osztva, édes is több féle lesz, de muffin még nincs a listán.
A muffin jól bírja az utazást, sok féleképpen lehet variálni, ált, mindenki szereti.

Csináltam két próbasütést, szedres és duplacsokis változatot. Mindkettő nagyon jól sikerült, ízlett a családnak. A dupla csokis tésztájába tettem,olvasztott csokit és kockára vágott Sport szeletet, meg persze szedret.
A csoki és a szeder nagyon jól passzol egymáshoz.


Még egy harmadik variációt is kitaláltam, de abból már nem lesz próba, de meg fogom mutatni, ha elkészül.

2010. augusztus 16., hétfő

Csigák

A csapadékos időjárás következtében, elszaporodtak a csigák. Na nem, a meztelenek, amikről már írtam egyszer. Hálisten azokkal nem találkoztam azóta és nem is szeretnék.
Kertes ismerősök is panaszkodnak, főleg a meztelenre, van aki ollóval vagdossa össze, a begyűjtött példányokat. Pfúúúúúúj,,, ez elég durva, erre én nem lennék képes, bármennyire is utálom őket...

Nálam,1-2 centis kis, házas csigákat találok, egyre több növényen. A kis mandula fámról , félig lezabálták a leveleket és egy rózsámat is valószínű ezek cakkozták ki, bár ebben nem vagyok biztos, csak feltételezés. A rózsán még nem láttam egyet sem. De ha nem csiga, akkor vajon mi ?


Kaptam ötleteket ellenük. A leásott sörös csapdát ki kéne próbálni, bár az okosak azt mondják, mindennap ki kell szedni a döglötteket és friss sörrel pótolni.
Egyenlőre beszórtam a fa körül a földet, a grillezésből maradt hamuval, állítólag az is hatásos.


2010. augusztus 9., hétfő

Kutyáim mai csínytevése:
Azt hiszem, inkább Gigi volt a főkolompos, ő a nagy zabagép, legalább is ő még nagyon rágott amikor észrevettem a bűntettet.
Hazaértem a vásárlásból, épp csak beléptem a lakásba, csörgött a telefonom. Ilyenkor mindig beizgulnak, mert a gyerekem meg szokott csörgetni, ha indulhatok érte a vasútra. Ez nekik nagy öröm, mert jöhetnek velem kocsikázni. Tehát a telefon csörgést összekötötték a menéssel és hevesen ugatnak, hogy induljunk már. Ha mégse azért csörög, azt szoktam mondani, -most nem megyünk kirándulni- ezt megértik, de kell egy kis idő, mire lenyugszanak.
Kicsit elkanyarodtam, de a lényeg, szólt a telefon, gyorsan letettem a kosarat és kimentem, hogy halljak is valamit az ugatástól.
Pár perc múlva visszatértem, akkor már tudtam, nem volt jó ötlet a tele kosarat őrizetlenül hagyni. Egyből azt néztem mit is vettem, ami elcsábíthatta őket. Egyből a sajt urott be...
Végül is, csak a kenyeret csócsálták meg, mert az volt legfelül. A sajtok megúszták.... 













2010. augusztus 8., vasárnap

Gyom

Tegnap nekiláttam a gazolásnak. Ilyenkor eső után, sokkal könnyebb, minden erőlködés nélkül, ki lehet húzni gyökerestül a gyomokat.
Általában... de van egy gaz, amitől nem lehet megszabadulni. Alacsony, lóhereszerű növény, sárga virágokkal és olyan sebesen is terjeszkedik. Nem is zavarna, mert nem csúnya, ha nem lenne már mindenhol. Még a dézsásokba is beköltözött.






A kigyomlálása???  ha csak hozzáér az ember, hallhatóan kipattannak a magjai, jó messzire, képes arra, hogy szemen lőjön:-(( Tehát saját magam  gondoskodom a szaporodásáról.
A gyökere mélyen behálózza a földet és amikor már azt gondolja az ember, kiszedte az utolsó szálig, nem sokára újra hajt.
Nincs mit tenni, feladtam a küzdelmet ellene....

2010. augusztus 7., szombat

Norbi update1 kajái

Az utobbi időben, többször volt lehetőségem, kipróbálni, pontosabban enni Norbi menüiből. Csak azért írom a kipróbálást, mert nem rendszeresen, csak alkalmanként jutok hozzá.
Már az elején le kell szögeznem, teljesen semleges vagyok Norbi és Réka iránt.
Az emberek nagy többségét, megosztja a Schobert család, sokan utálják, mások istenítik őket. 
Vannak dolgaik, amik nekem sem tetszenek és van amik igen. Összeadva, kiegyenlítik egymást.

Végül is ez a poszt, nem azért született, hogy Norbit szidjam, vagy dicsérjem, egyszerűen a kajáiról szeretném leírni a véleményem.
Mivel már többször, több félét megkóstoltam, elmondhatom, nekem ízlik. Jó ízű, változatos, és nagy adagok. Volt. hogy egyszerre nem is tudtam megenni a 2 nagy szelet húst..
Ettem már,
 -sült szilvakrémlevest dióval,
-szezámmagos, rántott csirkemellet, brokkolival
-hamburgerhúst, amerikai káposzta salival
-vecsési rakottkáposztát
Így hírtelen ennyi jut eszembe, de minden étel tetszett.
Az árát nem tudom, de azt igen, hogy nem olcsó, mint ahogy az üzletekben is, borsos áron kaphatók a termékei.  A fogyasztó hatásáról sem tudok beszámolni, mert nem rendszeresen fogyasztom, de akik igen, azok állítják, tényleg lehet fogyni, persze, ha mást nem zabálsz mellette:-)))
Az biztos, ha nálunk is lehetne rendelni, nem haboznék....
Ja... és régen, ugri bugriztam is, valamelyik kazettájára.


2010. augusztus 6., péntek

Szedres muffin

Mostanában kevesebbet sütök. A nagy meleg miatt, kinek van kedve begyújtani a sütőt? Inkább könnyű, nyárias ételek és desszertek készülnek. Persze azért főzők, rengeteg gyümölcsleves fogy, mindenféle gyümölcsből.

Az örök, a megunhatatlan, nyári kedvenc, a görögdinnye…Enném állandóan, de az idén még egy igazán édeset, nem sikerült venni. Ezek a görög és spanyol sz@rszágok, amiket dinnye néven árulnak, kiábrándító.

A jó szabolcsi dinnye, az lenne az igazi….sajnos elmosta a víz, én még nem találkoztam az idén vele.
Remélem Ferónál Egyeken, azért lesz kóstoló:-)))
Hatalmasat harapni az édes, roppanó húsból, a magokat szétköpködni, igazi malac módra és mire elfogy, úszni a dinnye lében, erre készülök:-))) De erre még várni kell, 2 hetet…

Tegnap kedvet kaptam a sütögetéshez, bár a szedres muffin sütését, nem nevezném sütögetésnek, mert 10 perc alatt bekevertem a tésztát, belekanalaztam a masszát a formába, belenyomkodtam a szedret és már sült is. Jó nagydarab, méretes muffinok lettek.
A tésztája sima kevert tészta, sok vanília kivonattal. Igazi, könnyű, nyári édesség

2010. augusztus 3., kedd

Ki ő?


Ő Eric a vámpír, a True Blood-ból. Nem rég elolvastam az összes könyvet és megnéztem a könyvből készült sorozatot is, persze egyáltalán nem hasonlít a könyvre sajnos.
Lehet, hogy vámpír függő lettem?:-)))
Eric a kedvencem

2010. augusztus 2., hétfő

Nyaraló szobanövények

Hihetetlenül jól érzik magukat a szobanövényeim, amiket kiköltöztettem tavasszal a kertbe.Védett, árnyékos helyen vannak, az erős napfény, csak szűrve érkezik hozzájuk. Egészségesek, nőnek ezerrel és simán veszik az időjárás csapongásait... eső, szél, kánikula, hideg.... megedződtek alaposan.
Minden héten kapnak tápoldatot, úgy mint a kintiek.

A csónakorchideát már tavaly kitettem, mert azt olvastam szereti, ha nyáron kint van, egészen a fagyokig. Akkor fog szépen virágozni télen. Na amikor októberben bevittem, már tele volt bimbóval



A kancsóka, hatalmasat nőtt, kiszorul már a cserépből és egyre csak hozza az új kancsókat. Megnéztem, még táplálkozik is, mindegyikben van bogár tetem.



A yukka nálam állandóan felkopaszodik, ezért még összel elvágtam a kopasz résznél, és vízben meggyökereztettem. Tavasszal elültettem és egyből a nyári helyére tettem. Harsogó zöld, sok új levelet hozott. kiváncsi lezsek, mit produkál ha bejön télre...



Egy másik orchidea, folyamatosan virágzik

Jövőre még több növényemet megpróbálom nyaraltatni, gondolok itt a vitorlásvirágra, van 2 flamingó virágom és a gardéniát, ami nagyon igényes növény, de nagy örömömre, nálam még virágzott is, igaz egyszerre csak egy virággal, de annak fantasztikus illata volt.


2010. augusztus 1., vasárnap

Reggeli képes csendélet

Korán reggel van, még minden csendes. A kutyákkal üldögélünk a teraszon, majd körbejárjuk a harmattal borított kertet. Szeretem ezeket a békés, nyugodt reggeleket.

Kúpvirág

Flox

Sétányrózsa

Fukszia csrépben

magától kelt kukacvirág

hibiszkusz

Újra virágzik a rózsafa, sokkal kisebb virágokkal

lobélia a vízban



A paradicsomok közé tévedt napraforgó

Koktél paradicsom, pár marokkal már szedtem, de az idén, nagyon lassan érik. Tavaly ilyenkor, már rengeteg volt.

San Marsano paradicsom, sok van rajtuk, de még zöld

Az elvirágzott hortenzia fejekből csokrot vittem be, megszárítani